torsdag den 14. marts 2013

Vildkanin

 Så kom vinteren tilbage igen og jeg fik øje på nogen spor i sneen. Dette tager jeg som udgangspunkt for de første to dyrebeskrivelser.

VILDKANIN 

Vildkaninen ligner haren, men har kortere bagben og mindre ører og den vejer 1½-2 kilogram. Den hører til de støttetandede gnaver, det betyder at de bag de øverste fortænder har to ekstra tænder. Vildkaninen er gråbrun på oversiden og hvid til lysegrå på bugen. bagenden og halens underside er hely hvid. Vildkaninens pels består af en underuld og af ydre dækhår, den har faktisk to lag.


Vildkaniner lever i kolonier og graver komplekse systemer af gange gange i jorden med flere udgange.De foretrækker sandjord, men findes også i lerområder. Vildkaniner vælger at leve i åben terræn der veksler med krat og skov.Kolonien lever i samme område over en lang årrække, hvis der ikke sker kraftige ændringer i omgivelsen eler der optræder sygdom.



Vildkaninens duftmarkeringer fungerer som kommunikationsmiddel med andre vildkaniner. Desuden stamper de med bagbenene i jorden når der er fare på færde. På den måde advarer de andre kaniner.
Deres føde søger vildkaniner  i nærheden af kolonien, de æder mange forskellige arter græsser og urter, og blade, skud, bark og rødder.
Vildkaninen har  en speciel adfærd, den spiser sin egen afføring. De let fordøjelige dele af føden optages i blindtarmen, mens de dele af føden, der kun delvist er nedbrudt og sværere at fordøje afgives som ekskrementer. Spiser vilkaninen så ekskrementerne vil bakterier i blindtarmen nedbryde resten, og på denne måde kan næringsindholdet udnyttes optimalt.
Vidkaniner er overvejende nataktive og har en stor formeringshastighed, den har en drægtighedstid af 30 dage og den føder 2-10 unger på en gang.Hele året rundt kan ungerne fødes, men de fleste fødes fra februar til oktober. Ungerne bliver hos moderen i ca. en måned, derefter må de klare sig selv.
Kun få af ungerne overlever, fordi ræv og mådyr tager sig af dem. De voksne vildkaniner har ørne og våger som fjende.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar