mandag den 2. december 2013

Eksperiment med æbler

Æbler

Det er sidst i oktober og der hænger stadigvæk nogen æbler på træet.
Vi plukker de sidste æbler, der er godt nok ikke så mange tilbage. Men der er da nok til at lave noget æblemos. Børnene lærer at omgås med kniv og tilberedning af mad og at æbler bliver bløde, når der kommer varme og vand til. (physik og kemi)
  1.  Æblerne skrælles og kernehuset skæres ud. dem i både uden kernehus.
  2.  Æblerne puttes i en gryde med vand og vanilje eller kanel. Så lader man dem dampe møre.
  3.  Der røres rundt nogen gange indtil der er opstået en tyk mos.
Da vi sammen med nogle børn begynder vi at skrælle æbler, spurgte et barn: hvorfor har æbler en skrald?
Det er jo alletiders spørgsmål? Nogen børn svarer fordi, den er sund- andre siger fordi den ellers bliver brun. OK, så gav det optakt til et eksperiment.

Eksperiment:
Et æble skrælder vi, det andet bliver i skald. Vi skrælder det ene æble så længe indil de begge vejer det samme, nemlig 150 g.
Begge æbler lægges ved siden af hinanden. Nu skulle vi agtage, hvad der sker de næste dage.


Allerede næste dag kunne vi se, at æblet uden skrald var blevet brun. De næste dage viste at det brune æble også var blevet mindre. Æblet uden skrald vejer kun 140g i dag.


Efter syv dage kunne der ses enorm forskel på både størrelse og vægt. Æblet uden skrald er meget mindre og vejer kun 80g i modsætning til æblet med skrald, der stadig vejer 145 g.



Hvad var der sket? Fælles fandt vi ud af at skrælden skytter æblet imod bakterier, der er med til at æblet bliver brunt og æblet med skrald ikke havde tabt størrelse. Æblet uden skrald havde tabt saften og dermed også vægt.

 

1 kommentar:

  1. Hejsa

    Fint eksperiment - god ide at starte med samme vægt.

    SvarSlet