tirsdag den 5. november 2013

Græskar



Græskar

Det er i oktober græskar stopper med at vokse og de bliver høstet nu.
De fleste børn er optaget af Halloween og næsten alle kender pumpkin fra dekorationer.

1.dag
I dag tager vi ud til en landmand  og fælles høster vi tre mellemstore pumkin og tager dem med i børnehaven. Vi får at vide at græskar er verdens største bære og at det største græskar i år vejer omkring 900 kg. Børnene blev spurgt, om de vidste hvor meget 900kg svarer til. Der kom masse af svar: cykel, så meget som en voksen, så meget som to voksne, så meget som et .......
Så fik også de voksne en snak om det og vi blev enig om at et 5-6 årig barn ca. vejer 20 kg. Verdens største græskar vejer altså så meget som 45 af vores børn. Det gjorde stor indtryk på børnene.
Hjemme i børnhaven igen finder vi en lille film på nettet, der viser hvor stor sådan et græskar på
900 kg er :  http://politiken.dk/poltv/bagsidentv/ECE2104273/vm-i-graeskar-er-afgjort-verdens-stoerste-graeskar-vejer-900-kilo/ .

 

2. dag
Næste dag gik vi så igen med at  lave græskar lanterner:




Vi starter med at skære toppen af. den skal bruges til låg senere. Så bliver græskarkødet og frøene  skrabt ud, som vi hver for sig samler i en gryde. Kødet skal bruges til at lave brød senere. Så tegner vi et ansigte på hvores græskar, derefter begynder vi at skære helt igennem, der hvor vi har tegnet.




Køkkenet egner sig til et værksted, hvor børn på en kreativ måde laver erfaringer med råvarer og hvor de erfarer hvor maden kommer fra. (Ringsted 2008: 269 i "Plant et værksted)


 Når vi er færdige sætter vi lys i og lægger låget på til sidst- og færdig!



 




 3. dag
I dag laver vi brød af græskarkødet.
Selvfølgelig kan der laves flere madretter af græskar, som fx suppe, pandekager, kage eller chips.
"

Videre inspiration: Vi tænker over selv at dyrke græskar sammen med børnene i næste år og gemmer nogen af frøene.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar