tirsdag den 9. april 2013

RATATØSKA

Foto: Husum, yeah!

05.04.13

Jeg er fælles med en veninde om at lave dekorationer til koncerter i kulturhuset i Husum.
Det er dejligt at have en stor væg at arbejde med.
Her lavede vi en astronaut- som også kan ses på deres nye CD-cover.


mandag den 8. april 2013

Grågåsens plyndrede rede



Grågåsen elsker at gemme sine reder i rørskoven, fordi de næsten ikke kan ses. Da jeg gik en tur gennem biotopen fik jeg øje på en tom rede.
I biotopen findes der to par grågæs, deres føde finder de på græsmarken, der ligger lige bag ved diget eller i vores have.










Ved siden af reden lå der nogen æg, som var itu.









Siden sidste sommer findes der mange krager rundt omkring biotopen. de har nok fået sig en lækker ægge-ret.
Egentlig en skam- fordi nu i april plejer de første unger at komme frem.

onsdag den 3. april 2013

Rørhøg

Nu var det lidt for koldt den sidste tid for at sidde udenfor og gemme sig. Jeg er heldig at bo lige ved siden af biotopen, ja faktisk i biotopen, så dyrene kommer forbi. Så er det jo bare det, at vente i den varme køkken indtil dyrene viser sig eller at få øje på dem når de er der for at tage et billede. Vores rørhøge er tilbage igen- det er forår.








Så tager den afsted igen, den har nok fået øje på noget.

tirsdag den 2. april 2013

Fasanen




Fasanen kalder på sine høner!


Disse billeder tog jeg gennem køkkenvinduet, det er derfor de ikke er helt så gode. Men havde jeg åbnet vinduet, ville der ikke være nogen fasan på dette billede, fordi der ikke skal meget til for at skræmme dem.

Pil

I min biotop findes der forskellige arter af pil. Pilen er et pionertræ på åbne arealer, hvilket kan iagtages i min biotop. Jeg var ikke klar over at der findes så mange forskellige pilarter og der findes også forskellige i min biotop. Når bladene kommer, vil jeg prøve at finde ud af, hvilke arter det drejer sig om, jeg vil derfor for det første kun beskrive selje-pilen.  Sejle-pilen er en stor busk, som også kan blive til et lille træ. Den kan blive op til10 meter høj og sjældent ældre end 50 år. Barken er grå  og de yngre grene er mere grønne. Pilen vokser også i meget fugtigt jord og kan derfor også stå i vand.

Selje-pilens blade har en elliptisk form. Oversiden er mørkegrøn og glat mens undersiden er grålig og tæt dunhåret.
Blomsterne er opdelt i han og hun blomster og sidder på hvert sit træ ( tvebo) og de blomstrer før bladene springer ud og bliver bestøvet af insekter. Tidligt på foråret ligner hanblomsterne rakler små dunede fugleunger. Så kalder vi dem gæslinger. Hanblomsterne blomstrer i april, de er tykke og helt gule af blomster-støv. Hunblomsterne derimod er ikke så lette at se, de er grønne . både han-og hunblomster sidder i rakler.Selje-pilen er værtsplante for mange sommerfuglelarver, som nyder godt af pilens blade. Selje-pilens frugt er en kapsel, hvori frøene befinder sig. Frøene er omgivet af vidt uld, som hjælper dem til at svæve langt omkring med vinden og det er dét, der gør Selje-pilen til et godt pionertræ.
.

Birker



Der findes to forskellige birkearter i mit biotop. Dunbirken hvis grene stritter op i luften og Vortebirken som har lange tynde nedhængende grene. 
Birketræer er hurtig voksende løvtræer, der bliver op til 25 – 30 meter høj og ca. 100 år gammel.


Dunbirke

Barken ligner en glat, opsprækket og gråhvidfarvet hud.
Dens grene vokser stiv og opadrettet.
Bladene er ægformede eller runde og har en grågrøn farve på oversiden og en mere lys på undersiden.
Knopperne er spredtstillede og ægformede.
Blomsterne sidder i kønsadskilte rakler og blomstringen foregår i før løvspring.- Frugterne er vingede nødder.
Dunbirken er lyskrævende og tåler ikke meget vind og vokser i moser og på fugtig bund. Den kan også tåle at stå i vand i en længere periode og er meget frostresistent.


 Vortebirke

Barken er opsprækket lige som hos Dunbirken
Bladene er små, 4-7cm lang, har en takket rand og minder lidt om en rombe.
Træet er let at kende på grund af barkens farve, som er hvid med lidt sort. Stammen skaller af i tynde lag.
Birketræet, der blomstrer i begyndelsen af maj, har såvel Han- og Hun-blomster. Han- blomsterne kan ses om efteråret, hvor lange rakler hænger ned af grenene. Hun-blomsterne ses  om foråret, de sidder i kortre rakler.
Birketræets frugter er bittesmå nødder, hvilke udvikles i hunraklerne efter de er bleven bestøvet. Nødderne  er meget lille og kan findes alle steder, når vinden spreder dem mellem juli og august.